Ken Tanaka (28) een Japanse toerist. Twee weken verblijft hij in Nederland om de taal en cultuur zo goed mogelijk te leren. In Japan geeft hij wiskunde bijles aan kinderen van verschillende leeftijden. Tijdens een lunch en wandeling in het centrum van Zeist vertelde hij over het verschil tussen de culturen, taal en wat zijn indrukken van Zeist zijn.

‘Ik ben wel een beetje nerveus hoor, dat je mij gaat interviewen’. begint Tanaka.

We zijn belandt in een cafétje aan de Slotlaan in het centrum om een pokebowl te eten. De muren zijn gekleurd en het is vrolijke gedecoreerd. Aan een tafel verder op zitten twee vrouwen van middelbare leeftijd te eten en te kletsen.

‘Ze lijken van hun tijd samen en de gesprekken die ze voeren te genieten.’ Gaat Tanaka verder. ‘ In Japan zijn we meer op ons zelf, we praten minder waardoor we meer kunnen focussen op waar we op dat moment mee bezig zijn. Ik weet niet waarom dit zo is. We praten ieder geval niet zoveel als Nederlandse mensen. Wat mij opviel is dat in de Nederlandse cultuur na het eten nog uitgebreide gesprekken worden gevoerd aan de keukentafel. Dat gebeurt echt niet in Japan.’

Tanaka heeft al een aantal dagen in Nederland doorgebracht, waardoor hij voorzichtig de Nederlandse cultuur heeft kunnen proeven. Hij verblijft bij een gastgezin. Deze bestaat uit een vader, moeder en twee volwassen kinderen. Tanaka draait voor twee weken mee in het gezin.

‘Ik ben verrast over het feit dat Nederlandse jongeren s ’avonds uitgaan om bier te drinken. In Japan drinken we over het algemeen alleen thuis bier. Sommige mensen gaan wel uit hoor, maar niet veel japanners doen dat.  Het zijn vooral de stadbewoners die uitgaan, waar ik vandaan kom (Yamanasi, Het platteland) gebeurt uitgaan iet.’

‘Er is wel een puntje wat ik minder vind aan Nederland. Er wordt zoveel gerookt en ze gooien de sigaretten gewoon op de grond, ik vind dit echt niet chill. In Japan worden de rokers gearresteerd. Japan is daarin best streng. In restaurants is het toegestaan om te roken, wel word je geforceerd om tijdens je eten in een rokersruimte te zitten.’

Roken is in de Japanse cultuur wel toegestaan. Wiet daarentegen hartstikke illegaal is.

‘Als je alleen al wiet promoot word je opgepakt door de politie’, begint Tanaka over dit gevoelige onderwerp.

‘Voordat ik naar Nederland kwam heb ik aan mijn studenten gevraagd of ik wiet moest proberen, ze zeiden allemaal: ben je serieus? Je bent gek. Japanners haten wiet. Ik ben niet zo hoor. Ik denk juist dat het prima is om het een keer te doen, zolang je er maar niet aan verslaafd raakt. Ik wil best een keer in mijn leven wiet roken.’

Na de lunch wandelen we samen door de Slotlaan richting Slot Zeist, ondertussen vertelt hij verder over zijn indrukken van Zeist.

‘De hoofdstraat van Zeist is rustig als je het vergelijkt met Utrecht of Amsterdam. Vergeleken met Japan is Zeist veel groener dan een algemene Japanse stad. De mensen in Nederland lijken ook veel gelukkiger dan de bewoners van mijn land. Iedereen is zo relaxed hier.’

‘Maar van welke cultuur ik het meeste houd? Ik denk de Japanse omdat ik er al 28 jaar leef.’