Scrollend op Facebook, kom ik tientallen herfstfoto’s tegen. Voornamelijk zijn het de bewoners uit Zeist die gefascineerd door de herfst. De paddenstoelen, kale bomen en gekleurde bladeren op de grond zijn niet te missen. Waarom zijn de Zeisternaren zo gefascineerd door het delen van herfstfoto’s?

Het is nog geen 23 september en de eerste foto’s van kale bomen staan al op Facebook. Het maakt niet uit wanneer, maar als de eerste bladeren van de bomen vallen en ze verkleuren, staan de Zeisternaren te popelen om een bezoekje te brengen aan het herfstachtige Zeist.

Paddenstoelen in de bossen van Zeist. Foto: Helene spoor

Herfst in de bossen van Zeist
Zeist ligt in een bosrijke omgeving. De bossen bevinden zich letterlijk om de hoek. Even een kijkje nemen naar de kleuren die het seizoen ons biedt is natuurlijk heerlijk. Ook is er niets fijners dan het gekraak van de takken onder je schoenen of de herfstachtige geur die vrijkomt. Ik begrijp dit gevoel wel, je komt lekker tot rust. Maar waarom alleen in de Herfst? Dit kan het hele jaar door, toch?

Het is daarom verbazingwekkend hoeveel Zeisternaren in de herfst erop uittrekken richting het bos. De schoonheid van de natuur heeft elk seizoen toch wat moois?

Schitterend uitzicht
Lopend door de duizenden bladeren in de bossen van Zeist, valt mij iets op. Het einde van de middag nadert, de zon zakt naar beneden en het aantal bezoekers neemt toe. De prachtige schemering kleurt fantastisch bij de kale bomen, honderden paddenstoelen en gekleurde bladeren op de grond. Elke bezoeker lijkt dit moment vast te leggen met hun camera of telefoon. Ik geef toe, wat een prachtig gezicht!

Wanneer ik het bos uitloop, word ik bestormt door tientallen fietsers. Ik ben blijkbaar niet de enige die het fantastische uitzicht kwam bekijken. Ook is de temperatuur perfect voor een wandeling of fietstocht. Het is kennelijk spits tijdens zonsondergang.

Een hond tussen de herfstbladeren. Foto: Jantiene Schuilenburg

Genootschap
Meestal heb je genoeg redenen om in de buitenlucht te zijn. Bewoners met een hond hebben een extra reden om buiten te zijn. Ook hardlopers wandelen liever door de natuur, maar zouden onze Zeisternaars ook met een ander doel de buitenlucht bezoeken? Is het fotograferen een nieuwe reden?  Samen foto’s maken van paddenstoelen, gekleurde bomen en dieren die tot leven komen in de herfst is misschien een soort genootschap geworden.

Nadelen
Herfst spreekt niet alleen over rozengeur en maneschijn, het is soms ook erg vervelend. Het regent veel, het waait hard en de bladeren kunnen de nodige vertraging in het verkeer veroorzaken. Het is fijner om vanuit binnen toe te kijken toch? Volgens bezoekers van het bos mag dit niet de pret bederven. Er zijn namelijk nog genoeg dagen waarop je binnen kunt zijn, wat zal dat rottige weer dan uitmaken?

Wedstrijd
De Zeisternaren lijken wel een soort wedstrijd te houden via Facebook. Elke dag komen er wel nieuwe foto’s online. Iedereen doet zijn uiterste best om de mooiste foto’s te maken. Hun trots op dat ene perfecte plaatje, delen de Zeisternaren overtuigd via Facebook, in de hoop op de meeste likes en reacties. Ligt dit alleen aan het feit dat het herfst is? Of houden de Zeisternaren vaker onderling een soort fotowedstrijd?

Professionelen fotografen voor herfstfoto’s zijn niet meer nodig, want wij hebben Zeist!