ZEIST – De gemeenteraad van Zeist heeft gisteravond de knoop doorgehakt over de toekomst van de wijk Vollenhove en gaat er miljoenen in investeren. Sinds 2018 werkt de gemeente al aan een plan om deze wijk aantrekkelijker te maken.

De raad heeft ingestemd met ‘Vollenhove Vooruit’, waardoor de wijk vijftien jaar lang de prioriteit krijgt. Vollenhove krijgt van de gemeente Zeist een impuls die zo’n drie miljoen euro gaat kosten. Hierdoor moet de criminaliteit dalen, de zorg verbeteren en de buurt aardgasvrij worden.

Een van de grootste flatgebouwen van Europa, de L-flat, is een prominent gebouw in Vollenhove. Deze flat heeft geen goed imago. Er zijn bewoners die met gemak spullen vanaf de galerij naar beneden gooien en er is wel eens een hennepkwekerij aangetroffen. Daarnaast deed de politie vorig jaar nog onderzoek naar illegale prostitutie in de flat.
Hierdoor is deze flat voor de gemeente een aandachtspunt binnen het toekomstplan. Door middel van een groot onderhoudsplan zal de wijk volgens de gemeente op een positieve manier veranderen. Bert de Wit woont al dertig jaar in de flat en vindt dat de flat in de laatste jaren al erg is verbeterd, meldt RTV Utrecht. ‘Het komt doordat er meer sloten zijn en er camera’s zijn opgehangen, ook in de kelderboxen. Er is gewoon meer controle’.

In de tweede helft van 2020 start woningcorporatie Woongoed Zeist met het grote onderhoud van de L-flat. Voor dit onderhoud moet Woongoed Zeist bij enkele woningen naar binnen. Veel bewoners wensten deze opknapbeurt, die naar schatting totaal drie jaar gaat duren. ‘Om de stress voor bewoners minimaal te houden, koppelen we een intensieve sociale aanpak aan het groot onderhoud’, meldt het ambitiedocument ‘Vollenhove Vooruit’.

Gemeente Zeist gaat zorgen voor het oprichten van een speciaal buurtteam voor de bewoners van de L-flat, wat snel ondersteuning kan bieden wanneer dit nodig is. Onder andere Woongoed Zeist, de Regionale Sociale Dienst, Meander-Omnium, politie en de gemeente maken afspraken over de samenwerking en samenstelling van het buurtteam. Het buurtteam zal in de eerste helft van 2020 starten.

Volgens RTV Utrecht vindt Marcel Fluitman, wijkwethouder van Zeist-Noord, dat Vollenhove voor een uitdaging staat en meer aandacht verdient. ‘Hier wonen ongelofelijk veel mensen met veel verschillende achtergronden, dat vraagt om veel aandacht. Ook zijn er mensen die het moeilijk vinden om mee te doen met de rest. Wat is nou mooier dan kijken hoe je die mensen erbij kunt betrekken om het ook hún wijk te laten zijn.’