Een stuk of veertig rode stoelen staan opgesteld in rijen voor het podium van het Torenlaan Theater. Niet veel, maar net genoeg voor de comedy try-out. Het is half 9, de lichten gaan uit en de spotlight aan. ‘Hou je verwachtingen laag en als het niet grappig genoeg is gewoon lachen’, grapt Said, de MC van de avond. ‘Dat is namelijk nog pijnlijker. De komedianten gaan vanavond dan niet op hun bek, maar bij de volgende show wel. Is lachen.’

AOT Events, een evenementen-, management- en boekingsbureau, organiseert de avond in samenwerking met het Torenlaan Theater. Er zijn acht komedianten vanuit het hele land uitgenodigd om hun grappen te testen voor de Zeistenaren. De artiesten die optreden zijn voor het grootste deel beginners. Pas nadat je twee jaar lang aan comedy doet, mag je jezelf gevorderd noemen. Zeven mannen en een vrouw zullen met een hoop zenuwen het podium betreden.

Het vrij diverse publiek verzamelt zich langzaam rond de bar van het gerenoveerde theater. Er worden drankjes besteld en gelachen, ook al is de show nog niet gestart. Belooft veel goeds voor de avond. ‘Als ze niet grappig genoeg zijn zetten we Ivan gewoon op het podium, och hij is zo geestig’, zegt een vrouw.

Alle onderwerpen komen voorbij, van seks en tinder daten tot verdwalen en verward zijn in je eigen woonwijk. De artiesten zijn divers. Sommige grappen zijn beter dan andere, maar dit is ook een try-out het is dus niet perfect. ‘Alles wat jezelf bedenkt is in je hoofd natuurlijk briljant, maar in de werkelijkheid valt het zwaar tegen’ warmt host Said het publiek op.

Jeroen uit Den Haag krijgt als eerst de taak om de zaal aan het lachen te krijgen. Hij gebruikt veel handgebaren, de grappen zijn grappig maar niet leuk genoeg voor het stugge publiek. Iedereen moet nog een beetje opgewarmd worden, de verwachtingen uitzetten en een open mindset hebben.

‘Laten we doen alsof we een groep vrienden zijn, die samen op de vrijdagavond chillen, gewoon relaxed.’ De komedianten grappen tijdens hun optredens met elkaar, ze lachen om hun eigen grappen en de adrenaline giert door hun lichaam.

‘Ik ging vanochtend naar mijn werk en gaf in de tuin mijn vrouw een kus, toen ik iets beter keek bleek het de buurvrouw te zijn. Nee dat is niet waar, ik heb geen werk’, Grapt komediant Marc Pluijmaekers. Mensen beginnen zachtjes te lachen terwijl andere van het publiek niet meer bijkomen.

Marloes Stehmann, de enige vrouw van het gezelschap, stapt het podium op. Het is een van haar eerste optredens als stand-up comédienne.  De zenuwen zijn van haar gezicht af te lezen, ze stottert wat tussen de tekst en zoekt interactie met het publiek op.  ‘Heeft u ook een Thea op uw werk? Zo een collega die je niet kan uitstaan?  Nou, ik wel hoor. Jeetje. Toen ze wegging heb ik geld ingezameld voor een etentje. Ik vond dat ik dat wel verdiend had, na zolang met haar samen gewerkt te hebben.’ De zaal begint te gniffelen. Marloes kijkt, als haar tijd erop zit, tevreden het publiek in en loopt af.

‘Als jullie klappen terwijl ik alle namen van de komedianten opnoem, dan valt het niet op wanneer ik een fout maak.’ Oppert Said. Het publiek begint te applaudisseren. ‘Oké hier gaan we. Geef ze een hard applaus: Jeroen, Chris, Kamel, Marc, Hermes, Marloes, Tim en Wouter.’