Zelf bladeren fermenteren: Het kost minder brandstof, het is sneller dan composteren en dus is het beter voor het milieu. Ideaal voor de gemeente Zeist om ermee te beginnen. Voorheen stuurde de gemeente al die bladeren naar een extern bedrijf buiten Zeist, maar tot het einde van 2018 loopt een proef met het zelf fermenteren van bladeren. De proef is gestart op de gemeentewerf in Huis ter Heide.

Het zelf fermenteren van bladeren bespaart tijd en brandstof, dus ook geld. De gemeente liet het afval eerst ophalen door vervuilende vrachtwagens. Vervolgens werd het gecomposteerd en weer teruggebracht naar Zeist met diezelfde vrachtwagens. Daarnaast duurt composteren veel langer dan fermenteren. In zo’n drie maanden is een lading bladeren gefermenteerd. Dat is een flinke tijdsbesparing ten opzichte van composteren. De gemeente gaat een grote slang van 25 meter lang gebruiken. De bladeren worden daarin geperst en de zak wordt zuurstofvrij gemaakt. En dan is het wachten tot het gefermenteerd is.

De gemeente wil het eindproduct gaan gebruiken voor de openbare ruimte. “We ruimen het blad dus lokaal op, verwerken het lokaal en gebruiken het vervolgens ook weer lokaal. Een mooie bijdrage aan een ‘circulaire economie’, vinden wij zelf,” aldus de gemeente op haar Facebookpagina.

Met deze proef is de gemeente Zeist niet de eerste. In 2015 startte de gemeente Hengelo al met hetzelfde idee.