Alcoholgebruik is de hofleverancier van de verslavingszorg en veroorzaakt jaarlijks ongeveer 3000 gevallen van kanker, zo blijkt uit recent onderzoek (rijksoverheid, 2018). In het nieuwe nationale preventie akkoord dat in november 2018 is opgesteld en wordt ondersteund door 70 partijen in Nederland, proberen ze hieraan te werken. In Zeist tekende afgelopen woensdag de GGD, sportief Zeist en de regio Utrecht samen een convenant die helpt bij het volgen van regels voor de maatregelen die nodig zijn om alcoholgebruik terug te dringen.

Het doel van het preventie akkoord is om de bewustwording over de risico’s die alcohol met zich mee brengen te verhogen. En dat is nodig. Het STAP  (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) laat in recent onderzoek (STAP,2018) weten dat in er 2017 ongeveer 6000 alcoholintoxicaties zijn opgenomen op de SEH, de helft daarvan (3200) waren comadrinkers van onder de 25 jaar. Bijna een kwart (1400) waren minderjarig. Voor de leeftijdsgroep 12 tot 17 jaar zijn er 116 alcoholintoxicaties per 100.000 inwoners. De ziekenhuisbezoeken door toedoen van alcohol op de SEH zijn daarmee in de afgelopen 10 jaar gestegen met 39%.

 

Een van de factoren die hier een probleem in speelt is het schenken van alcohol op sportverenigingen. Afgelopen jaar is er een onderzoek van het ministerie van volksgezondheid uitgekomen die aantoont dat 82% van de voetbalverenigingen in Nederland alcohol schenkt aan minderjarige. Maar alcohol is ook niet meer weg te denken uit de wereld van de sportverenigingen.  Rick Koudijs van sportvereniging Zeister Sportvereniging Schaerweijde (24) vindt dat alcohol schenken erbij hoort. “Wij schenken zeker alcohol maar niet aan minderjarigen”. Een benodigde verantwoordelijkheid bij het hebben van een horeca gelegenheid vindt ook Rixt Bouman (19). “Ik heb mij een aantal keer flink misdragen. Toen ik net jarig was en ik zo dronken geworden dat ik out ben gegaan en later ben opgehaald door een ambulance. Het was natuurlijk super dom maar ik heb er gewoon niet bij nagedacht wat er zou kunnen gebeuren als je zoveel drinkt.Het gebeurt mij toch niet, was wat ik dacht” Een bekende uitspraak onder de jongeren.

 

Tijd voor actie vond het ministerie van volksgezondheid met het preventie akkoord als volgende stap. De GGD, sportief Zeist en regio Utrecht hebben hier de eerste stap in gezet door het bijbehorende convenant te tekenen, en nog ongeveer 70 andere instellingen hebben hun handtekening gezet. “Wij hebben hem ook getekend”, laat Koudijs weten “Maar ik vind het niet helemaal nodig, wij letten sowieso wel op met de alcohol die wij schenken.” Toch zijn daar de meningen over verdeeld. “Natuurlijk heb ik de verhalen gehoord, maar toch was ik liever eerder op mijn vingers getikt. Ik ben vaak dronken geweest en heb overgegeven, maar niet iedereen zou zo zijn eigen grenzen moeten leren kennen. Meer toezicht en voorlichting had mij wel geholpen”.